Takrenner til hus, hytter og bygårder

Skal du ha ny takrenne? Eller er du usikker på tilstanden til takrennen på huset ditt? Her kan du blant annet lese mer om viktigheten av at takrennen fungerer som den skal, hvordan velge riktig takrenne og hvorfor den burde vedlikeholdes regelmessig.

Hvorfor har man takrenne?

Husets, hyttas og bygårdens fasade er laget for å tåle mye vær og vind. Her spiller både tette tak og takrenner en viktig rolle. Takrenner har blant annet en viktig funksjon når det kommer til å lede vann bort fra husets fasade. 


Skadet takrenne eller uheldig montering kan føre til fuktskader på blant annet husvegg og grunnmur, fordi vannet ikke ledes bort i tilstrekkelig grad. Grundig og riktig montering, samt en takrenne av god kvalitet er derfor viktig for hele huset.


Er du usikker på om du burde bytte eller justere takrennene på huset ditt? Vi hjelper deg med alt fra vedlikehold, til demontering og montering av nye takrenner.


Hvordan velge riktig takrenne?

Det første mange tenker på ved valg av takrenne, er hvordan den står til resten av fasaden. Her finnes det både ulike farger og materialer å velge mellom, og noe for en hver smak. Enten du ønsker en takrenne som går i ett med taket eller en takrenne som skiller seg ut, kan våre blikkenslagere hjelpe deg med å finne riktig takrenne. Materialvalg i takrennen har også betydning for hvordan takrennen ser ut over tid, så det lønner seg å være oppmerksom på dette.


At takrennens funksjon er optimal er likevel det viktigste ved valg av takrenne. Det flere ting å ta hensyn til, og takrennens kvalitet spiller selvfølgelig en viktig rolle. Sørg for å velge en takrenne som tåler belastning over tid. Fasader og takrenner i Norge utsettes blant annet for mye nedbør, noe gode tak og takrenner skal tåle. Det er imidlertid viktig å merke seg at du ved valg av takrenne også burde ta hensyn til hvor i landet takrennen befinner seg. En takrenne ved kysten utsettes for eksempel gjerne for en del saltvann, noe som vil ha betydning for materialvalg.

For å beregne størrelsen på takrenna er det også flere nødvendige mål som må på plass, som for eksempel størrelsen på taket.

Eksempel på takrenne på enebolig, som går i ett med taket

Eksempel på takrenne på enebolig, i annet materiale enn taksteinen.

Rengjøring av takrenner

Regelmessig rengjøring av takrennen er viktig for å opprettholde takrennens funksjon, og sørge for at den fungerer optimalt. Takrenne bør helst rengjøres to ganger i året, og minimum én gang per år. For å opprettholde systemgarantier er det viktig å ha tilstrekkelig dokumentasjon på vedlikehold, minst én gang i året. Bestiller du rens av takrenne gjennom oss sørger vi for at du får dokumentasjon på arbeidet og vedlikeholdet som er gjort. Har du ett eller flere trær i nærheten av huset? I så fall kan det være ekstra viktig å ta en regelmessig sjekk av takrennen.

Har du ikke mulighet til å rengjøre takrennen selv? Rengjøring av takrenner kan av ulike grunner være krevende. Har du behov for hjelp med rengjøring av takrenner bistår vi med dette på både hus, hytter og bygårder. Rens av takrenne inngår også som en del av service- og vedlikeholdsavtalen vi tilbyr. Gjennom denne avtalen tar våre dyktige blikkenslagere en regelmessig og grundig sjekk av tak og takrenner, og sørger for nødvendig dokumentasjon på vedlikehold som gjennomføres.

Takrenner oppsummert - hva er viktig å huske på?

  • Velg en takrenne av god kvalitet som tåler belastning over tid.
  • Rens takrennene regelmessig. Det er viktig både for fasadens og garantiens skyld.
  • Sørg for at takrennen ikke lekker og er riktig montert.

Om KB Blikk

KB Blikk er et blikkenslagerverksted som lager og monterer beslag og detaljer til tak, fasader og ventilasjonsanlegg. I tillegg bygger vi opp og og tekker fasader og tak (taktekking). Vi jobber med alle slags metaller som kobber, sink, stål og aluminium.Vi tar oppdrag i Oslo, Lillestrøm, Bærum, Nittedal, Lørenskog, Skedsmo og Strømmen. Hos oss får du alltid gratis befaring!

Ta kontakt for gratis befaring!
Ta kontakt for en uforpliktende gratis befaring. Vi svarer innen kort tid. 
Ved å sende inn dette skjemaet, godtar du KB Blikk sine retningslinjer for personvern